Blog- filléres, hasznos fejlesztő ötletek

Finommotorika fejlesztő kreatív játékok, tevékenységek – 33 tipp

Játékbúvár
2021.03.31 17:50

 

    Manapság a kreatív játék tevékenységre többet kell bátorítani a gyermekeinket, mert nagyon könnyű a digitális nemzedéknek passzívan csak leülni és a képernyőt vagy más kütyüt figyelni. Mint felelős szülőnek, feladatunk, hogy alternatívákat nyújtsunk, hogy önbizalommal telve, iskolaéretten kerüljen be a suliba.
Ebben a blogban 33 tippet teszünk közzé, hogy hogyan lehet fejleszteni a gyermekek kézügyességét, kreativitását. Ezek közül sok egészen hétköznapi dolog. Reméljük, hogy ezek inspiratív módon további ötleteket nyújtanak. Ahogy elkezded ilyen szemmel nézni a világot, meg fogsz lepődni, hogy milyen egyszerűen, sokszor hulladékból elkészítve, mennyi készségfejlesztő kreatív játék lehetőség van a környezetedben.

A kreatív emberek sikeresebbek lesznek az életben, nagyobb önbizalommal bírnak, nem ijednek meg a változástól, sőt inkább kihívásnak élik meg, amit meg kell oldani.

Vizsgáljuk meg azt, hogy mit is jelent a kreatívitás?

Az Idegen szavak gyűjteménye szerint leleményesség, ötletesség.
Az angol nyelvű Webster szótár szerint képesség arra, hogy az elmében olyan képet lássunk, amit a gyakorlatban még nem tapasztaltunk meg, képesség új dolgok kitalálására. Változó világunkban ez még inkább fontossá válik. A gyermekünk kreativitással, képzelőerővel születik. A mi feladatunk, hogy ezt ne letörjük, hanem inkább építsük benne. Einstein mondása volt, hogy a „ képzelőerő fontosabb mint a tudás”. A kreatív elme ajtó a lehetőségek felé.

A magyar nyelvben a kreatív szót használjuk általában véve az alkotásra, felfedezésre.

A fejlesztő játékaink ilyen értelemben kreatív játékok is sok esetben, mert fejlesztik a képzelőerőt. Tipikusan ilyen játékok a Montessori játékok, amelyek egy konkrét fejlesztési céllal lettek megtervezve, de úgy, hogy a gyermek a saját tempójában tudjon haladni, felfedezni dolgokat, megérteni, önállóan kísérletezni, rájönni a helyes megoldásra.

A kreatív játék szót gyakran a készségfejlesztő, kézműves tevékenységre használjuk. Ebben a kis esszében inkább erre helyezünk most nagyobb hangsúlyt.

A kézügyesség fejlesztését tudatosan kell fejleszteni már egész kis kortól a digitalizálódó világunkban. Ha nem ízlelik meg a gyermekek az alkotás örömét, akkor tinédzser korban már lasszóval lehet rábírni őket ilyen tevékenységre.

A finommotorika fejlesztése révén a kéz, az ujjak és csukló izmai is erősödnek és a mozgató idegpályák is egyre stabilabbak lesznek.
Ez évek munkája. Nem véletlen, hogy még a kisiskolás korban sem egyszerű a vékony ceruzával a keskeny sorok közé szépen formált betűket írni. Több nyugati országban egyáltalán nem is elvárás ez még 6-7 éves korban sem , pedig az iskolát már 5 éves korban kezdik. A mi követelményrendszerünk magasabb mércét állít a gyermekek számára jelenleg, ezért figyeljünk oda, hogy minél kevesebb kudarc érje majd az iskolában.
A kézügyesség sikerrel fejleszthető, de biztosítani kell hozzá a lehetőséget, bátorítani kell a gyermekedet ebben az irányban. Jó hír, hogy a kézügyesség még felnőttkorban is fejleszthető.

33 tippet teszünk itt közzé, melyek többnyire kevés költséggel kivitelezhető remek kézügyesség fejlesztő kreatív játékok.
Helyenként, a házilag kivitelezhető ötletek közé becsempésztünk a honlapunkon megvásárolható szuper kézügyesség fejlesztő kreatív játékot. Ha megtetszik némelyik, akkor a képre kattintva máris a részleteknél fogsz landolni, ha elérhető a termék.

1. Már 1 éves kor után lehet próbálkozni  dobozból a  szalag kihúzkodással. Egy lezárt műanyag doboz fedőjére lyukakat kell fúrni, és szalagokat betenni a doboz belsejébe. Minden szalag egy kicsit kandikáljon ki a dobozból, a lyukakon keresztül. Ez csábítja  a gyermeket arra, hogy egyenként kihúzkodja őket. Ha lehet, minél színesebb legyen a szalag választék.

2. Pom-pom válogatás. Dekor boltokban, papír boltokban kapható pom-pomot dobozokba, kiürült műanyag tégelyekbe válogasson szét színek szerint a gyermek . A legegyszerűbb ezt úgy elvégezni, hogy az első darabot vagy ráragasztjuk a dobozra, vagy csak egyszerűen beletesszük előre.

3. Öltöztető játék. Kisebbek a saját babájukal, nagyobbak már papírból készült öltöztető játékkal is próbálkozhatnak.
Nálunk a Djeco - Papírbaba öltöztető szuper lehetőség erre.

4. Gyurmázás. Kicsiknek a Djeco pille gyurmát ajánljuk, ami még nem olyan kemény és nem is szárad ki könnyen.

5. Csipeszes játékok, szortírozás. Nagyon sok mindent lehet játszani így. Bab válogatás, korongok, apró tárgyak csipesszel történő rakosgatása. Ehhez a Learning Resources eszközeit ajánljuk. Megvásárolhatóak ezek szólóban is, hiszen egy családban nincs szükség olyan mennyiségre, mint amennyit  a gyári kiszerelés tartalmaz.

A legnagyobb újdonság a Háromujjas csipesz, aminek óriási előnye, hogy a gyermek észrevétlenül felkészül így a hárompontos ceruzafogásra, ami nagy előny lesz az iskolában.

A Jumbo kézügyesség fejlesztő csipesz és az Óriás krokodil csipesz mindegyike alkalmas a szortírozós játékra.
Az áruházunkban kapható Helping Hands szett szakemberek által lett tervezve. Mindegyik eszköz más módon erősíti a kéz izmait.

A Csipeszes kukacos 5 az 1-ben finommotorika fejlesztő játék előnye, hogy tartalmazza a Háromujjas csipeszt és sok-sok fejlesztő feladatot végezhet a gyermek a mókás játék alatt, miközben kihúzkodja a kukacokat a földből.

6. Pipetta, cseppentő használata télen-nyáron szóba jöhet. Nyaraláskor akár a medencében erősítheti a gyermek a kezecskéit, télen pedig a fürdőkádban, vagy a konyha asztal mellett amíg az anya főz. A Learning Resourses  szettje kifejezetten a vízi és homokozós játékokra lett kifejlesztve. A hullámos pipetta, a fagyi kanál, a fecskendő és a tekerős dugattyú mind izgalmas fejlesztő szórakozást fog nyújtani gyermekednek.

7. Olló használat, papírból kivágás.
Ezzel a szettel sormintát készítve, íráselőkészítő játékos foglalkozásra könnyen előkészíthetjük az anyagot.8. Festés, már másfél éves kortól kezdhető. Áruházunkban öko festéket kínálunk ujjfestés céljára.


9. A távirányítós játékok is bizony fejlesztik, erősítik a kéz izmait. Áruházunkban a tudományos játékokat gyártó Buki tervezett  távirányítós összeszerelhető kukás autót és markológépet, melyek így több  szinten is  készségfejlesztő játékok.
A minden szerkezet működésére kíváncsi apróságoknak ez lesz a Kánaán. Végre büntetlenül szedhetik szét játékukat. Lehet, hogy a jövő mérnökeit, feltalálóit dédelgeted? ( Az apró részek miatt 3 éves kortól ajánljuk.)

10. Színezés, zsírkréta, kréta használat.
Ebben a pontban muszáj kitérnünk egy újdonságra, a kavicskrétára, amely több tulajdonsága miatt is elismerést érdemel. Alapanyaga szójaviasz, igazi öko termék. A formája miatt a  háromujjas csipeszhez hasonlóan kíválóan alkalmas az írás előkészítésre.

11. Karckép, melyet házilag is készíthetünk. Zsírkrétával több színt használva formákat, képet  kell rajzolni. Majd átsatírozni feketével, vagy más sötét színnel. Gyermekünk egy pálcikával, vagy nem éles ollóval tudja lekaparni a részeket, ahol lehet. De ha nem bajlódnál ezzel, honlapunkon bőséges a karckép választék is.

12. Nyomdázás klasszikus foglalatosság minden kicsinek.

13. Gyöngyfűzés, kisebbeknél zsenília drótra nagy méretű gyöngyökkel.

14. Sütemény sütés közösen, a kiszúró formákat használva vidám perceket lehet szerezni gyermekünknek. Ezek a legremekebb időtöltések, mert az együtt töltött időre van legnagyobb szükségük.

15. Origami- papírhajtogatás

16. Perselybe dobálni érméket, karton korongokat, kisebbek felügyelettel.

17. Valamilyen formát kartonból kivágni, amit körbe tekerhet kisebb gombolyag fonallal.

18. Búzadarába rajzolni újjal. Számokat, formákat, betűket pld.
Másik változat: nagyobb lapos tálba betenni apró tárgyakat, képeket, majd befedni búzadarával. A feladat megkeresni ezeket, pld a konyhai kenőecset segítségével sepregethetik a búzadarát, hogy megleljék a tárgyakat, miközben a mami főz.

19. Kupakot rácsavarni a helyére. Ezt profi szinten is elő lehet készíteni. Félbevágott flakonokat ragasszunk kartonra. Valahogy különböző szín jelzést helyezzünk el rajta, színes filcet használva pld. A kupakokat is jelöljük meg szintén ezekkel a színekkel. A feladat a színek párosítása, miközben a kupak a helyére kerül, erősödnek a kéz izmai.

20. Fenyőtobozra befőttes gumikat rátekergetni, minél többet, hogy minél tarkább legyen.

21. Krepp papírból kis golyókat gyúrni és felragasztani papírra , pld. egy szív formára és ajándékba adni a nagymaminak.

22.. Papír hengert (legkézenfekvőbb a wc papír guriga) átlyukasztani minél több helyen és szívószálat átdugni a nyílásokon. Végül egy színes tüskés hengert fogunk kapni.

23. Matricázás.

24. Varrós játék, kicsiknek tű nélkül. Egyszerű mód otthon: dekorgumit formára vágni, a szélein kilyukasztani körbe irat lyukasztóval, cipőfűző lesz a fonal, amit átfűzögethetnek a gyermekek a lyukakon. Nálunk újdonságként már varrható plüssök is kaphatók. Nyilván ez már iskolás gyerekeknek. De klassz élmény lesz, amikor saját kezűleg készül a kis kedvenc.


25. WC papír gurigára befőttes gumikat rakni. Ezt még tovább is lehet fejleszteni feladatkártyákkal. Cédulákra különböző sorrendben húzzunk vonalakat a gumigyűrűknek megfelelő színeket használva. Ezeket  a sormintákat kell kirakni a befőttes gumiból.

26. Szívószálat 2 cm-es darabokra vagdosni és felfűzni.

27. Faágat gyurmába szúrni, vagy flakonba állítani, az ágakra gyöngyöket fűzni.

28. Papírlyukasztót használni tetszés szerint.

29. Építőkocka, mindig a szintjének megfelelően. Kisebb korban nagyobb kockák, idővel pedig már a komolyabb konstrukciós játékok.
Hadd ajánljunk egy magyar terméket, a többszörösen díjnyertes Bolyongolyó játékot, amely 4 az 1-ben fejlesztőjáték.


30. Patentos építőjáték. Áruházunkban az Asoblock márka gondoskodik erről.

31. A számítógép egér használat a nagyobbaknak.

32. Francia kötés. Nagyon egyszerű, könnyen megtanulható kreatív tevékenység. A kedvelt barátság karkötő értékesebb lesz a saját kezű munkával. Hollandiában (éltünk ott pár évig) a gyerekek azon versengtek, hgy kinek hosszabb az ujjhorgolása. Ott eszköz nélkül, az ujjukkal horgoltak a gyerekek. Hasonló finommotorika fejlesztő tevékenység, mint a francia kötés.

33. Utoljára, de nem utolsósorban említjük meg az önellátást. Bátorítsuk az egyedül történő öltözködésre, fogmosásra, tisztálkodásra. A ruha begombolása, a zippzár felhúzása, az önálló evés mind fejleszti a kézügyességet, szem-kéz koordinációt. Még  a saját életünk is könnyebbé válik, ha gyermekünk egyre inkább öngondoskodóvá válik.

A felsorolást egy ajánlással fejezzük be.
A Learning Resources játékai szinte kivétel nélkül kézügyesség fejlesztők egyéb más hasznosságuk mellett. Ezeket mindig szakemberek tervezik és mindig legalább 3 területre koncentrálnak, többnyire a színekkel való ismerkedés, mennyiség tanulás és finommotorika.   30 éve tervezik játékaikat, mindig a kor igényeinek megfelelően és magas minőségben. Örülhetünk, hogy most már a nagyközönség számára is árusítanak, mert eleinte nem így volt, csak az iskolák, óvodák élvezhették ezeket a gyönyörűséges játékokat.
Kattints a logóra, hogy lásd a termékkínálatot!

#kreatív játék #készségfejlesztő #finommotorika #kézügyesség #csipeszes játék