Blog
2023.03.17 10:22

Csipeszes játék feladatok - szuper lehetőség a finommotorika fejlesztésre

Csipeszes játék feladatok - szuper lehetőség a finommotorika fejlesztésre

A dörzsöltebb anyukák már tudják, hogy a ruhacsipesz nemcsak ruha teregetésre való, hanem a gyerek fejlesztésére is nagyon hasznosak a csipeszes játékok.
Cikkünkben számos ötletet adunk, hogy miként működik ez a gyakorlatban.
Ma már bőséges választékban lehet kapni kifejezetten a gyereke kezéhez tervezett csipeszeket és csipeszes fejlesztő játékokat, de a hagyományos, fából készült ruha csipesz is jól hasznlható a nagyobbaknál. Viszont a 3-4 éves gyereknek még inkább a számukra tervezett ergonomikus csipeszeket ajánljuk.

 

Miért hasznos a csipesz használata a finommotorika fejlesztésében? 1. A csipeszek egyszerűek, könnyen hordozhatóak és mégis kihívást jelentenek. A 3 éves és annál idősebb gyerekek motoros képességeinek és érdeklődésének megfelelnek, és a gyerekek imádják őket.

 1. A csipesz használata kiválóan fejleszti a finommotorikát és az ujjak koordinációját, ami nagyon fontos későbbi készségek, mint az írás és az olvasás szempontjából. A finom motoros munka fontos az öltözködéshez (cipzárok, patentek, gombok és kötések használata); az étkezéshez, az íráshoz, a olló használatához és még sok más tevékenységhez.

 2. A csipeszes játékok fejlesztik a problémamegoldó és a kreatív gondolkodást is, mivel a gyerekeknek meg kell találniuk a legjobb módját annak, hogy felvegyék és áthelyezzék a tárgyakat. A balról jobbra való áthelyezés, szortírozás a csipeszekkel,  előkészíti az agyat a későbbi olvasás és írás feladatokra.

 3. A kis csipeszek használata lehetőséget ad az olló használathoz szükséges készségek fejlesztésére. A fogó- és csipő mozdulat a hüvelykujj, mutatóujj és középső ujj irányított mozgatását fejleszti és stabilzálja a gyűrűs és kisujjat .
  A csipeszek előnye az, hogy miután a gyerek összenyomta őket, könnyen visszatérnek az eredeti állapotukba, és így könnyen elengedik a tárgyat. Az egyik legnehezebb dolog a gyerekek számára, amikor elkezdenek ollót használni, az az "elengedés" vagy az ujjak kinyújtása. Tehát a csipeszes játék jobb ha megelőzi az olló használatot.


Amikor megmutatod a csipeszt, hagyd a gyermekedet babrálni vele! Utasítás nélkül is a gyerekek azonnal aktivizálják magukat, és próbálják kicsipegetni a dolgokat (vagy testvéreiket) körülöttük.Egyszerű ötletek, hogy hogyan használhatjátok a csipeszt otthon, mint fejlesztő játékot
( A legtöbb ötlethez a gyermekek részére gyártott csipesz használható, de van hagyományos fából készült ruhacsipeszre adaptált ötletünk is.)

 1. Parti játék.
  Végy annyi csipeszt, ahány résztvevő van a partin. Egy nagy tálba zúdítsd valamilyen közkedvelt, csipesszel könnyen mozgatható finomságot, pld gabonapelyhet.
  A játékosoknak  időre a lehető legggyorsabban a lehető legtöbb pelyhet kell kiszedegetni a tálból. Az eredmény állást a legegyszerűbb egy grammos konyhai mérleggel lehet eldönteni. A zsákmányt minden játékos elfogyaszthatja. A csipesz pedig akár ajándék is lehet végül.
 2. Parti játék ruhacsipesszel
  Ezúttal ruhacsipeszre lesz szükség. A csapatok kiválasztanak egy célszemélyt. Rajtra a csapattagok a lehető legtöbb csipeszt helyezik el a társukon. Szabály, hogy fájdalmat nem szabad okozni, tehát inkább a ruházaton, cipőn landoljon majd a csipesz. Az lesz a győztes csapat, aki a legtöbb csipeszt használta fel.
 3. Közös főzési tevékenységek.
  Használj csipeszeket, hogy a gyerekek segítsenek kiválogatni a hozzávalókat és megkeverni azokat. Ez nem csak a finommotorika fejlesztésében segíthet, de a gyermekeknek élményt is nyújthat az együtt eltöltött idő.

 4. Csipeszes kincskeresés.
  A gyerekeknek kell keresniük apró tárgyakat a szobában, amelyeket előzőleg elrejtettél. Azokat a tárgyakat, amelyeket megtalálnak, össze kell szedniük a csipeszekkel. Ez a játék segíthet a finommotorika és az észlelési készségek fejlesztésében is..

 5. Egyszerű feladatok.
  Egyszerű, apróbb feladatokkal is lehet dolgozni a finommotorika fejlesztésén. Például kis dobozokba apró tárgyak elhelyezése és azok kihalászása a csipeszekkel, apró papír labdákat felvenni a földről, vagy apró fogpiszkálókból mintákat,( háromszög, házikó, négyzet, stb. )készíteni.

 6. Csipeszes játék a szabadban .
  Keressetek rothadó farönköt. Próbálja gyermeked szétszedni részekre. Ha apró kis életet találtok, óvatosan nagyító alatt vizsgálja meg. Csipesszel vegyenek fel leveleket, virágokat.
  Tegyünk úgy, mintha a csipesz egy madár csőre lenne. Hogyan használhatják a gyerekek fészkelőanyagok felszedésére? Hogyan használhatják a gyerekek lyukak kiszúrására, mint egy harkály?
  A csipesz használata arra készteti a gyerekeket, hogy lassítsanak egy kicsit és figyelmesebben nézzék a körülöttük levő világot.

 7. Saját kihívás.
  Engedd meg, hogy ő találjon saját magának feladatot a csipesszel.

 8. Legó válogatás.
  A legókat színek szerint válogassa dobozokba, vagy csak egy kancsóba ejtse be őket lassan, figyeljen a hangokra, amikor leesik a kancsó aljára.

 9. Méricskélés.
  A gyerekeknek meg kell találniuk a csipeszek határait. Például mi a legnehezebb, legkönnyebb, legnagyobb, legkisebb, leghosszabb, legrövidebb dolog, amit csipesszel fel tudnak venni és megfogni? Ez nagyszerű gyakorlat a szókincs fejlesztéséhez, a mérettel (tömeg, hossz, térfogat) kapcsolatos fogalmak érzékeltetésére.

 10. Vadássz és gyűjts!
  Keress olyan tárgyakat, amelyek vagy igazán érdekesek számukra, vagy amelyek mind ugyanabba a kategóriába tartoznak (pl. szín, forma, állag, illat), és gyűjtsd össze őket valamilyen edénybe.
  CSAK csipesszel szabad a tárgyakat felvenni és mozgatni.

 11. Számolós játék
  Készíts egyszerű feladatkártyákat. Papírokra rajzolj mennyiségeket, akár csak korong formájában , első körben az csak ötös számkörben, vagy még kisebb körben, ha abban biztos még a gyermeked. A kártyákat tedd kis dobozok elé, és ezekbe a dobozokba kell elhelyezni a megfelelő mennyiséget legóból, pom-pomból, vagy ami éppen kéznél van.

 12. Sorozat minta
  Készíts feladat kártyákat. Néhány színt használj, ezekkel készíts színes köröket sorban a kártyán.A következő cédulán más sorrendet használj, használd ki az összes lehetőséget. A kártyák szerint kell mindig sorba tenni a tárgyakat a gyermekednek, ami lehet legó, pom-pom stb. Természetesen olyan színt használj majd a kártyákon, amilyen apró tárgy rendelkezésre is áll. Először ezeket keresd meg a házban.


 13. Számfogalom kialakítás 
  A számfogalom megalapozásáshoz sok gyakorlás szükséges. A csipeszeket is latba vethetjük ehhez.
  Vegyél annyi hagyományos fából készült ruhacsipeszt, amelyik számkör gyakorlása lesz a cél. A csipeszekre rajzolj pöttyöket, 1-től 5-ig például, ha ez lesz a gyakorlás célja.Vagyis az első csipeszre 1 pöttyöt, a másodikra 2-öt és így tovább.
  Vágj ki egy kb. 20 cm átmérőjú körlapot, valamilyen kartonból. Egy kiürült müzlis doboz is tökéletes lesz. A hátoldalát oszd fel cikkelyekre, mint egy tortát. Ez esetben 5 szelet legyen. Az első körcikkelybe rajzolj pédául 1 darab virágot, a másodikba 2 darab tárgyat. Itt szabadon engedheted a fantáziád és a művészi képességed. A lényeg, hogy jól értelmezhető legyen a mennyiség. Folytasd egészen az ötödik szeletig, ide már természetesen 5 db valamit rajzolj. Törekedj arra, hogy a mennyiségek pontalakban legyenek, ahogy a dobókockán is látjuk az 5-ös számjegyig. A 6-ot már úgy tüntesd fel, hogy az 5-ös pontalak mellett van jobbról egy újabb pont.
  Valószínű ki is találtad a feladatot. A csipeszeket a megfelelő körcikkre kell csippenteni. Később bonyolíthatod, hogy nem növekvő sorrendben lesznek a rajzok, hanem random. Mindig kérd meg, hogy az ujján is mutassa meg ezt a mennyiséget.
  Ha már ez jól megy, akkor a tortára az ujjképeket rajzold, tehát 1-nél 1 ujj látszik, a többi be van hajlítva, 2-nél 2 ujj van kinyújtva, stb.
  Ha már nagyon jól megy a párosítás, akkor egy újabb csipesz sorozatra már a számjegyeket is ráírhatod.
  Nem az a cél, hogy tudjon rögtön 10-ig számolni a gyermek, hanem az, hogy teljesen bevésődjön az összefüggés a mennyiségek között.  Nagyon fontos lesz a későbbi matematikai műveletekhezMilyen csipeszes játékok kaphatók ?Léteznek kifejezetten csipeszes társas és fejlesztő játékok, áruházunkban is megtalálod ezeket, ide kattintva.

Az Eduludo sorozat egyik tagja a Numerix, egyike a tipikus csipeszes fejlesztő játékoknak. Segítség az iskolára való felkészülésben.
Szintén Djeco kiadás a Kirakós játék - Csípd fel - Pinstou. Feladatkáryák szerint kell csipesszel mozgatni a megfelelő korongot a helyére, a megfelelő sorba a megfelelő mennyiséget.

A Pita készítő csipeszes  szerepjáték is sokoldalú lehetőség a fejlesztésre.

A csipeszes kukacos társasjáték és a mókusos csipeszes ügyeségi társasjáték  nagyon szórakoztató a gyermekek számára.
Különféle csipeszek is kaphatóak szólóban. A háromujjas csipeszt szükségesnek gondoljuk kiemelni. Ezt az íráselőkészítéshez fejlesztették ki. A hárompontos ceruzafogást szoktatja meg a gyermekekkel.Reméljük, hogy elég ötletet és inspirációt adtunk a csipeszes játékokhoz.

Fedezd fel Te is őket!

A Pinteresten is számos ötletet találhatsz:

https://hu.pinterest.com/kensjo63/preschool-tweezers-activities/