Blog
Játékbúvár
2023.02.23 09:53

Ingyenesen letölthető matematikai feladatlapok ovisoknak, elsősöknek és színfelismerő feladatok

Ingyenesen letölthető matematikai feladatlapok ovisoknak, elsősöknek és színfelismerő feladatok

Az iskolára felkészítő játékok legolcsób módja, ha az interneten vadászunk olyan nyomtatható lehetőségek után, ami segít a számfogalom kialakításban. Sokszor megtévesztő, ha gyermekünk gyönyörűen elszámol akár százig is, de ettől még nem biztos, hogy mélyen beépültek a számok közötti  összefüggések. Ennek hiányában a matematikai műveleteknél, a számok bontásánál máris problémák lesznek.

Számvadász feladatlap

Elsősöknek, vagy óvodai tehetséggondozásra ajánljuk ezeket az ingyenesen  letölthető, nyomtatható feladatlapokat.

A régi betűvadász mintájára alkottunk számvadász feladatlapokat, hogy bővítsük a játékos matek tanuláshoz a lehetőségeket.

Minden szám külön nagy méretben A/4-es feladatlapon van, a körvonalon belül vannak a számok.

A gyerekeknek érdekes tevékenység, figyelem fejlesztő, hogy meg kell keresni mindig az adott számot, egy-egy lapon, és be kell karikázni.

Hívjuk fel a figyelmét, hogy balról jobbra haladva soronként végezze a feladatot.
A vadászat végén akár ki is lehet színezni a nagy számot. A papíron még elég hely maradt a számok mellett, rajzolhatnak is a gyerekek valamiből éppen annyit, amelyik számra  vadásztak. Ha történetesen  kifogyóban van a színes otthon, javasoljuk a Djeco rajzoláshoz  és festéshez gyártott termékeit. Igazán minőségi a kínálat, akár profi munkákhoz is lehet használni. Nem tartalmaznak egészségre ártalmas anyagokat. Már 1 éves kortól használható ujjfestékeink is vannak, kimosható filcek, pille gyurmák. A nagyobbak pedig a Gouache festékeivel, olajpasztellel alkothatnak valami szépet.
Letölthető számvadász 1-es

Letölthető számvadász 2-es

Letölthető számvadász 3-as

Letölthető számvadász 4-es

Letölthető számvadász 5-ös

Letölthető Számvadász 6-os

Letölthető Számvadász 7-es

Letölthető Számvadász 8-as

Letölthető Számvadász 9-es

Letölthető Számvadász 10-es

Letölthető Számvadász 0

Áruházunkban nagyon sok, matematikai fejlesztőjáték kapható. Itt meg tudod nézni őket.

Színek tanulásához letölthető feladatlapok

A színek megismerése, gyakorlása is fontos tevékenység már az óvoda elején.

A színek megismeréséhez, a gyakorláshoz készítettük el ezt a 11 oldalas feladatlapot.


A fejlesztés során jól használható, segítség, hogy a képek nagy méretűek, minden szín külön oldalon van.

A letölthető dokumentum valójában 22 oldalas, mert a feladatlapokon csak a tárgyak árnyékképe látszik. Így kettős fejlesztést tudunk végezni, a formákat is figyelni kell, hogy melyik tárgy hova illik.
A színes képeket kell kivágni, akár az egyszerűség kedvéért lehet négyzet alakban is. Az elkészült, kivágott képeknek kell megtalálni a színes párját az árnyék oldalon és ráhelyezni. A tartósság érdekében kivágás elött fóliázni is lehet az oldalakat. Egy családban, ha több gyermek van, akkor már érdemes erre áldozni.
A lap tetején a betűk színe a segítség, hogy most milyen színű oldalon is vagyunk.
Kisebb gyermekeknél először inkább néhány alapszínnel próbálkozzunk, pld. piros, sárga, zöld, kék.
Természetesen a tárgyak nevét is lehet tanítgatni a játék közben. Az ő számukra különösen előnyös, hogy minden oldal csak egy színnel foglalkozik.

 

Letölthető szín és formafelismerő feladatlapok az egyes színekre kattintva:

piros1,                 piros2

kék1,                   kék2

zöld1,                  zöld2

sárga1,                 sárga2

narancssárga1,      narancsárga2

barna1,                 barna2

rózsaszín1             rózsaszín2

fehér1                   fehér2

fekete1                 fekete2

lila1                      lila2

szürke1                 szürke2

 

Számfogalom gyakorláshoz fejlesztő feladatlapok

A számfogalommal ismerkedő gyermekekkel lehet játszani ezt a játékot. A letöltött, kinyomtatott  sablont ők  is kiszínezhetik. Az almákat célszerű kivágás előtt kartonra ragasztani.
A dobókockával dobott mennyiség szerint kell kirakni az almákat a fára, és alá kell tenni a kézképét is ennek a számnak. Amikor már jól megy ez egy dobókockával, lehet próbálkozni kettővel is,összeadva a számokat.
Mi a Számházak fejlesztőjáték  dobozából vettük ki a dobókockákat, mert ezeken nem szerepel a hatos érték.  Üres ez az oldal. Ezt házilag is meg lehet oldani, matricából vagy papírból kivágott körrel leragasztva a hatos oldalát. Ez nagyon hasznos a számokkal még ismerkedő gyermekeknél, mert először az ötös számkört lehet bevezetni, utána pedig a tízes számkört. A tízes átlépés már haladó feladat. Ha maximum kétszer öt lehet egy dobás, akkor még a tízes számkörön belül marad a gyermek.
Nagycsoportosoknál, iskolára való felkészítésként játékos fejlesztő program lehet ez a számolósdi, de még elsőben is nagyon jó gyakorlásként.

A sablonok itt tölthetők le.

Almás feladatlap 1.

Almás feladatlap 2.

Letölthető, nyomtatható feladatlapok elsősöknek

Az első osztályban a huszas számkör végére érve a kettesével való számolásnak is rutinná kell válnia. 
A második osztályban pedig a 100-as számkör végére érve az ötösével történő számolást is  meg kell tanulni a gyerekeknek. A gyakorlati életben sokszor lehet ezekre szükség.

Hogy ez is játékosabb legyen, készítettünk színező feladatlapokat  ebben a témában. A vizuális élmény mindig nagyobb segítséget nyújt.

Az elsős feladatlapon a javaslat az, hogy egyszerűen számozzák meg a gyerekek az elemeket a képek felett, utána pedig alul kettesével számoljanak.

Az ötös feladatlapot értelemszerűen két példányban kell nyomtatni, mert egy oldalra csak 50 db kerítésléc fért ki. Akár ketté is lehet vágni középen vízszintes irányban és utána a 4 db elemet össszeragasztani egy hosszú-hosszú kerítés sorként. Az ötös feladatlapon lehet egy megoldás az, hogy a kerítésléceket szépen sorba megszámozzák. Minden ötödik lécnél, a bilétába  kiemelve, piros színessel írják be a számot a madárka alá.

Utána pedig mondják el a számokat kettesével, illetve ötösével, és végül visszafelé is számoljanak majd így.

Jó munkát a számolgatós színezéshez!

A feladatlapok itt tölthetők le.

Számolás kettesével - színezőlap

Számolás ötösével - színezőlap  / 2 példányban nyomtatandó

Áruházunkban a matematikai fejlesztő játékok menüjét itt találod!