Építőkocka, építőjáték

Az építőjáték  az egyik legfontosabb játék, aminek minden gyermek közelében ott kell lennie.
Nyílt végű játék. A kis elemekből egy nagy elképzelést tud a gyerek megvalósítani, és akár mindig más formában. Kézügyességet, önbizalmat fejleszt.
Kivitelezése változatos a korosztályok szerint. Egész kicsiknek egyszerű csavarozós játékok vannak, majd nagyméretű építőkockák. Tiniknak, felnőtteknek pedig a Zig&Go építőjáték, vagy a Zometool építő szett, amivel még akár az egyetemen is lehet modelleket készíteni a természettudományok oktatásához.

 


45termék 127
45termék 127

Az építőjátékok sokféle hasznáról itt olvashatsz.
Elég meggyőző, hogy miért nem hiányozhat egy gyermek játéktárából sem. A kevesebb több mint a sok elvén gondolkodva, nem az a cél, hogy minél több játék legyen a szobában, hanem az, hogy ami van, az tényleg sok  szempontból hasznos legyen. Ilyenek a nyílt végű játékok, amik közül ez az alap.

  1. Fejlesztik a képzelőerőt és a kreativitást. Az építőjátékok és konstrukciós játékok révén az önálló ötleteiket megvalósíthatják. Mivel a berendezési tárgyak közül sok mindent nem áldoznánk be erre, ezért szükséges, hogy legyen valami, amivel állandóan alkothat és újra kezdheti. Így fejlődik a probléma megoldó képességük. rájönnek például, hog a torny alján az a jó, ha a nagy kockák helyezkednek el.

  2. Fejlesztik a finommotoros készségeket. Az építőjátékok használata finommotoros készségeket igényel, ami azt jelenti, hogy a gyerekek finom mozdulatokat  kell, hogy végezzenek az ujjaikkal, hogy összeállítsák a játékot. Ez a tevékenység fejleszti az ujjak és kézizmok erősségét és koordinációját. Ami majd nagy hasznot fog jelenteni az írás tanulás során.

  3. Fejlesztik a térlátást. Az építőjátékok és konstrukciós játékok lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy 3D-ben gondolkodjanak és tervezzenek. Ez segíti a térbeli tudatosság fejlesztését, ami nagyon fontos a matematikai és tudományos gondolkodáshoz.

  4. Fejlesztik az együttműködési és kommunikációs képességeket, mivel gyakran  többen építenek együtt, ami segíti a gyerekeket abban, hogy megtanulják, hogyan kommunikáljanak és működjenek együtt másokkal a közös cél érdekében.

  5. Segítik a problémamegoldó képességet.

  6. Segítenek a koncentráció és az állóképesség fejlesztésében. Ez egy összetett játék,  a gyerekeknek hosszabb ideig kell koncentrálniuk és figyelniük, amíg összeállítják a játékot.