Blog
2023.02.24 12:57

Játékok tavaszra, mozgásos és fejlesztő játékok, nyomtatható feladatok

Játékok tavaszra, mozgásos és fejlesztő játékok, nyomtatható feladatok

 

A tavasz beköszöntével alig várjuk, hogy végre kimozdulhassunk. Keressük tudatosan a lehetőséget a mozgásos tavaszi játékokra! Ebben a tippeket adunk a természet megfigyeléshez, a kültéri játékokhoz  és a végén tavaszi témájú nyomtatható feladatlapokat teszünk közzé ingyenesen.

Egyszerű  ötletek a tavasz csodáinak a  felfedezésére

Végre itt a tavasz! Ilyenkor szeretnénk egyre több időt tölteni a szabadban. Zsong a természet és a gyerekek is zsonganak sokszor a hosszú bezártság után.
Használjuk ki, hogy ilyenkor ők is szívesebben kijönnek a természetbe. Segítsünk nekik, hogy ne az elektromos eszközök mellett töltsék a szabadidejüket.

Szervezzünk családi kirándulásokat, sétákat, bicikli túrákat.

A legjobb időszak, hogy a szenzoros érzékelésüket fejlesszük. A séták során hívjuk fel a figyelmüket a természet változására.

Néhány példát sorolunk itt fel, hogy milyen módokon vághatunk neki a tavasz szín és illat kavalkádjába. Milyen tavaszi mozgásos játék lehetőségek is vannak.

 1. Találjunk ki a környékünkön természetismereti játékokat. Játszhatnak olyan játékokat, amelyekben meg kell keresniük a környezetükben élő állatokat, növényeket, vagy éppen köveket, madarak fészkeit, és így tovább.

 2. Rendezhetünk kincskereső játékokat, amelyek során elrejtünk néhány érdekes dolgot a környéken, és a gyerekeknek meg kell találniuk őket.

 3. Élőhelyek építése. A gyerekek építhetnek az állatoknak vagy rovaroknak egy kis élőhelyet, például egy madárházat, egy bogárfészket, vagy éppen egy kerti tavat.

 4. Virágok megfigyelése. Tavasszal virágok ezrei nyílnak, és a gyermekeknek lehetőségük van megfigyelni, hogyan nőnek és fejlődnek. Napról, napra, akár a szokásos útvonalon az óvodába, iskolába figyelhetik a bimbózó virágokat. Játszhatunk azzal is, hogy megtippeljük, melyik virág vajon milyen színű lesz, ha a bimbó majd kinyílik. Nagyszerű módja a színek tanulásának ez a játék. Tanítsuk meg számukra a jellemző tavaszi virágok felismerését. Ismerkedjenek az illatokkal is.

 5. Tavasszal az állatok is előbújnak, és a gyermekek számára érdekes lehet figyelni a környezetükben élő állatokat, mint például a madarakat, a pillangókat és a rovarokat. Segíthetünk azonosítani őket és megtanulhatják, hogyan viselkednek az adott állatfajok az évszakok változásakor.


Biztonsági szabályok a tavaszi kirándulások idejére

Ne feledkezzünk meg a már unalomig ismételt biztonsági szabályokról sem.

 1. A gyermekek bőre nagyon érzékeny a napsugárzásra, ezért fontos, hogy mindig védekezzenek a napfény ellen. Használjanak napvédő krémet és sapkát, amely védi a fejüket és az arcukat is.

 2. Vigyázzanak a folyadékbevitelre: A melegedő időjárásban fontos, hogy a gyermekek elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszanak.

 3. Fontos, hogy a gyermekek biztonságosan játszanak és sportoljanak. Ösztönözzük őket arra, hogy viseljenek megfelelő védőfelszerelést, és biztosítsuk, hogy mindig legyen felnőtt felügyeletük.

 4. Tanítsuk meg őket arra, hogy a természet védelmére is figyelni kell.

 5. Ne feledkezzünk meg az otthoni biztonságról sem. Amikor a gyermekek kint játszanak, fontos, hogy otthon is biztonságos környezetet teremtsünk számukra. A megfelelő biztonsági intézkedésekkel, például a kerti eszközök és vegyszerek zár alatt tartásával, valamint a veszélyes helyek elzárásával biztosítható, hogy a gyermekek biztonságosan és kellemesen töltsék  az idejüket a szabadban.


Mozgásfejlesztő játékötletek

Itt felsorolunk néhány mozgásfejlesztő ötletet, melyet a legkisebb udvarban is, vagy a játszótéren is lehet játszani.

 1. Ugrálókötelezés - ritmusérzéket fejlesztő örök játék.
 2. Ügyességi játék. Az ügyességi játék során a gyerekeknek át kell ugraniuk sorba helyezett akadályokat, például botot, kartondobozt... Egyensúlyérzéküket és a motorikus képességeiket kiválóan fejleszti.
 3. Kéz-láb koordinációs játék Ez az aktivitás segít a gyerekeknek fejleszteni a kéz-láb koordinációjukat. A játékhoz csak egy labdára van szükség, amelyet a gyerekeknek felváltva kell kezelniük a kezükkel és a lábukkal. Ez a játék javítja a reflexeket és a finommozgásokat.
 4. Az ugróiskola kiváló módja annak, hogy a gyerekek mozogjanak, miközben szórakoznak. Az ugróiskola segít a koordinációban, az állóképességben és a mozgáskoordinációban és még a számolást is gyakorolhatják.
 5. Labdajátékok. Ennek rengeteg módja van. Bízzuk a gyerekekre, hogy hogyan élvezik ezt a legjobban.
 6. Célzó játékként egy vödörbe kell dobni a labdát. Szuper szem-kéz koordináció fejlesztő játék.
 7. Amint melegszik az idő, előkerülhetnek a buborékfújó játékok is.

Amennyiben éppen tervezel valami kerti játék újdonságot vásárolni, körülnézhetsz ebben a menüben: Kerti játékok

A testmozgás alapvető előnyei


Ez a rövid felsorolás a testmozgás legfontosabb előnyeit taglalja. Ez bátorítson miket abban, hogy elérjük gyermekünknél, hogy többet legyen a szabadban, mint az elektronikus kütyük előtt. Még akkor is, ha ez néha nagyon nehéz.

 1. Erősítik a gyerekek izmait, csontjait és szív- és érrendszerüket.

 2. Fejlesztik a koordinációt, az egyensúlyt és a testtudatot.

 3. Javítják a figyelem és koncentráció képességet.

 4. Segítik az idegrendszer fejlődését és a neuronhálózatok kialakulását.

 5. Csökkentik a stresszt és a feszültséget, valamint javítják az alvást.


Olcsó játékok a természet járáshoz

Az óvodások, kisiskolások számára egyszerű, olcsó természet felfedező játékokkal tehetjük még izgalmasabbá a kirándulásokat, túrákat.

A Navir olasz gyártó termékei erre a témára épülnek. Itt nézheted meg őket.
Gyermekek számára készült távcsöveinkkel megtanulhatják, hogy is működik ez az eszköz.

A teleszkóppal elbújhatnak a fa mögé, és észrevétlenül pásztázhatják a többieket. Ez is egy izgalmas módja a fizikai törvényszerűségekkel való ismerkedésnek.


A nagyítóval, bogárvizsgálóval is újabb felfedezéseket tehetnek. Vizsgálhatják a bogarakat, köveket, leveleket.
Közelebbről megnézve rácsodálkozhatnak a természet működésére.

Kalandfelszerelésünk biztosítja, hogy a kulacs, a bogárnéző, a jegyzetfüzet mind egy helyen legyen.

A növénytani laboratóriummal a növények növekedési fázisát lehet megfigyelni. Természetesen ezt az otthoni eszközökkel is megtehetjük, pld. babot csíráztatva.

Kids at Work játékai igazi különlegességek. Valójában nem is játékok, hanem valódi barkácsszerszámok. Kültéri eszközök, pld. csigasor, kötéllétra, óriás körző az aszfaltrajzhoz és hasonló érdekes dolgok  gyártója.

Nyontatható, ingyenes fejlesztő feladatok a tavaszról

Amikor pedig éppen beüt egy esős nap, akkor itt letölthető 3 fejlesztő feladatlap az ovisoknak a tavasz témában.

Ez a feladatlap a tavaszi időjárás jellemzőit és a tavaszi és téli ruhatár különbözőségét próbálja bemutatni. Ide kattintva letöltheted.Második  feladatunk pedig a páros és páratlan mennyiség gyakorlására alkalmas. Ide kattintva töltheted le!
Harmadik feladatunk pedig az azonos mennyiségek párosítására szolgál. Itt tölthető le!Jó gyakorlást kívánunk és kellemes kirándulásokat!