Blog
Játékbúvár
2023.03.04 13:01

Mit jelent a nyílt végű játék? Miért fontos a gyermekek számára?

Mit jelent a nyílt végű játék? Miért fontos a gyermekek számára?

Van akiben felmerül a kérdés, hogy mit is kell érteni a nyílt végű játék alatt. Valamilyen matematikai egyenletre gondoltunk, vagy pénzügyi lízingre? Szó sincs róla. Ez a kifejezés egyre inkább kezd elterjedni a tudatos szülők körében, akik nem szeretnék rövid ideig használható műanyag játékokkal tele tömni a házukat.

A nyílt végű játék arra utal, hogy a játék célja nincs egyértelműen meghatározva, gyermektől függően és az aktuális környezettől sokféleképpen használható.

El is terjedt egy ilyen kifejezés: a nyílt végű játék 10 % játék és 90 % gyermek. Ez arra utal, hogy a gyermek korától, személyiségétől, érdeklődésétől függően ezernyi megjelenése lehet a nyílt végű játéknak.

Mióta gyártanak nyílt végű játékokat?

Valójában csak a kifejezés új, maga a játék típus nem. Elődeink túlnyomórészt nyílt végű játékokkal játszottak. Egy darab fa, egy ruha darab, egy kavics, egy kiürült doboz, vagyis bármi lehet nyílt végű játék, ami nem veszélyes a gyermek számára és megmozgatja a fantáziáját.

Az előbb említett bot lehet királynői pálca, kard, I betű, főzőkanál, ostor, karmesteri pálca és még sorolhatnánk sokáig.

Minél több funkció van beépítve egy játékba, annál jobban lekorlátozza a gyermek kreativitását, mert már nem kell hozzá tenni. Ha sípol, mozog, villog a játék, már nem kell sok mindent tenni a bekapcsoláson kívül, hogy szórakoztató legyen. Sok úgynevezett interaktív játék sajnos ilyen. Ne tévesszen meg az elnevezés. Míg egy nyílt végű játéknál szükség van a fantáziára, ettől lesz még szórakoztatóbb. A gyermek így tényleg gyermek lehet, fantáziavilágba repítheti magát.

Miért fontos, hogy legyen a gyermek környezetében nyílt végű játék?

A nyitott végű játékok előnyei közé tartozik a kreativitás, a képzelet, a problémamegoldó készség és a szociális fejlődés előmozdítása a gyermek életében. Mivel a nyitott játékokkal nincs egyetlen „helyes” játékmód, a gyerekek szabadon felfedezhetik és kísérletezhetnek a játékokkal az érdeklődési körüknek és képességeiknek leginkább megfelelő módon. Így olyan céljaik lesznek a játékkal, amit meg is tudnak valósítani és örömüket fogják benne lelni. Ezáltal nagyobb önbizalmuk lesz , független egyéniséggé válnak, akiknek vannak saját kreatív ötleteik a különböző helyzetekben. .

Milyen játék legyen mégis otthon, ami biztos hasznos lesz a fejlődésben?

 1. Az autós játékok, pályák lehetnek nyílt végű játékok. A gyermeknek szabadon kell használnia a fantáziáját a játék során. Például építhetnek pályákat, játszhatnak versenyt, kitalálhatnak szerepjátékokat, vagy csak egyszerűen játszhatnak a járgánnyal. Minden alkalommal más úticélt találhatnak ki. Egyszer a benzinkútnál kell parkolni, máskor pedig kirándulnak,és megpakolják az autót, vagy éppen versenyeznek egymással.

 2. A plüssök közül például hasznosabb olyan jellegű, ami nem egy márkás, erős karakterrel rendelkező. Így a gyermek döntheti el, hogy éppen fiú vagy lány, vidám, vagy szomorú a plüss figura.

 3. Építőjátékok az egyik fundamentuma ennek a játék módnak. Az igazán nyílt végű játék segít felfedezni az ok-okozati különbségeket. Miért kell a nagyobb kockát alulra helyezni, hogy ne dőljön össze a torony. Ilyen és más hasonló fizikai törvényszerűségeket fognak megtanulni a játék során.
  Erre nagyszerű példák az egyensúlyozó építő játékok, mint pld. az Okoska- Ludanimo / Djeco társas és építőjáték.
  Persze az olyan játékkal is tanul valamit a gyermek, ha egy gombot meg kell nyomni és akkor megszólal a zene, de nagyon le van korlátozva a lehetőség a játékra és ezáltal a tanulásra is.
  Nem véletlenül olyan töretlen az építőkockák népszerűsége. Mindig más alakzat építhető és fejleszti az érzékelést.
  Az építőjátékok egy különleges műfaját szeretném itt bemutatni, a Djeco gyártótól, a Sokasodó Építőjáték nevű családot. Ez a termék már nagyobbaknak való, 10 éves kortól. Különböző szerkezeteket lehet összerakni belőle, hogy megszólaljon a csengő, leguruljon a kerék, összedőljön a dominó sor. Fejleszti a kézügyességet, ok-okozati összefüggéseket ért meg a gyermek, de még akár felnőttek számára is kihívást tartogat a nagyobb készlet..

 4. Babák, állatfigurák. A nyílt végű játék segít abban, hogy feldolgozza a gyermek az élményeit, akár negatívak, akár pozitívak. Ezért beszélget a játékaival, ilyenkor bizony belepillanthatunk a lelkivilágába, hogy mi is foglalkoztatja. Erre a célra a legalkalmasabbak a plüssök, babák, állatfigurák.
  Ahhoz viszont, hogy a gyermek megtanuljon játszani a nyílt végű játékokkal nem szabad túlterhelni sem programokal, sem digitális kütyükkel, sem túl sok játékkal.

Szükség van valamennyi zárt végű játékokra is, amikor megtanulja, hogy a fakanál az, amivel főzünk, vagy a seprűvel takarítunk, ennek is megvan a szerepe.

Szükség van egy megfelelő arányra. Ha a gyermek túl sokat mondja, hogy unatkozik, akkor ez egy jelzés arra, hogy több nyílt végű játékra kell bátorítani és hozzá segíteni.