Olvasást, írást fejlesztő játékok

Óvodában már fel kell készülni gyermekednek az iskolára. Az írás előkészítő játékok nagyon hasznosak ebben. A vonalvezető sablonok használata, a háromujjas, ceruzafogást tanító csipeszek egyszerű, de nagyszerű eszközök ebben.
Mágneses táblán is lehet gyakorolni a különböző vonal vezetéseket.
Kisiskolásoknak pedig az ABC játékokat ajánljuk az olvasás fejlesztéséhez.
A lap aljára görgetve néhány tipp olvasható az iskolára való felkészüléshez.Az iskolára való felkészülés igényel egy kis tudatosságot a sok elektromos kütyü mellett.

Íme néhány fontos alapelv:

  1. Játékok: rendszeres játsszon olyan játékokkal, amelyek finommotorikus készségeket igényelnek, pl. ceruza, olló használata, kis építőjátékok, puzzles, rajzolás stb.
  2. Szem-kéz koordináció fejlesztése: a labdajátékok, az építőjátékok, és más játékok, ahol a gyereknek szüksége van a koordinációra, segítik az íráshoz szükséges képességek fejlesztését.

  3. Vonalkövetés: az egyszerű vonalak, mint pl. a hullámvonal, cikk-cakk vonalak gyakorlása, amelyek segítik az írás megalapozását.

  4. Színek és formák gyakorlása: a különböző színek, alakzatok és minták felismerése fejleszti a vizuális észlelést.

  5. Irányok megtanulása: az egyértelmű utasítások követése, pl. egy rajz utánzása, az iskolában segít az írásban használt utasítások megértésében.

  6. Mágneses betűk: a mágneses betűkkel való játszás segít az írás és a betűismeret előkészítésében.
    Míg a mami főz, addig a kis lurkó a hűtőn rendezgetheti a színes mágneses elemeket.