Szenzoros játékok

Az érzékelés és az észlelés fejlesztése segít a gyerekeknek jobban megérteni a világot és a helyüket benne, növeli az önbizalmukat és segít nekik kialakítani a kognitív képességeiket. A fejlettebb érzékelő és észlelő képességekkel rendelkező gyerekek hatékonyabban tanulnak, és sikeresebbek lesznek az iskolában és az életben, meert könnyebben értelmezik a körülöttük levő világot.

Az érzékelés és észlelés fejlesztése a gyerekeknél azáltal érhető el, hogy lehetőséget adunk nekik a különböző érzékszervekkel való felfedezésre, például a látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás révén.
A zenei fejlesztés is kapcsolódik ehhez a témához. A játékhangszereket ide kattintva találod meg.

A lap aljára görgetve tippeket adunk a szenzoros fejlesztéshez.


129termék 127
129termék 127

Szenzoros fejlesztésre tippek:

 • Tapintás játék. Áruházunkban van egy olcsó, jó ár-érték arányú tapintás fejlesztő játék: https://jatekbuvar.hu/Tapintas-fejleszto-jatek-Tactilo-Basic 
  Akár házilag is kivitelezhető egy hasonló jellegű játék. Egy vászonzacskóba rejts el néhány ismert  tárgyat. Előtte papír cédulákra rajzold le őket. A lefordított "káryákbó" húzzon a gyermek és keresse meg a kis zsákban a képen szereplő dolgot.
 • Látás: Helyezz el különböző színű és méretű tárgyakat az otthonodban, és kérdezd meg a gyermeket, hogy keresse meg a különbségeket és hasonlóságokat közöttük.
 • Szenzoros játékok: A szenzoros játékokhoz kis dobozokat különböző anyagokkal lehet megtölteni, mint például rizzsel, babbal, búzadarűval, száraz tésztával vagy homokkal, majd tárgyakat lehet benne elrejteni, hogy a gyermek így fedezze fel az elrejtett dolgot. Amíg turkál a különböző textúrájú anyagokban, fejlődik az érzékelése.
 • Borotvahabbal fújj be néhány kisebb tárgyat.  A feladat megtalálni és felismerni, hogy mi bújt el a habtengerben?
 • Ujjfestés, gyurmázás, rajzolás, bármi egyéb kreatív tevékenység.
 • Vízi játékok: A vízzel való játék szórakoztató módja lehet a gyermekek tapintási, hallási és látási érzékének fejlesztésében. Nézd meg hozzá a Homokozó és vízi játék nevű készletünket.
 • Zene és mozgás: A zene lejátszása és a gyermekek ösztönzése a táncra vagy a ritmus követésére segíthet a hallási érzék és a koordináció fejlesztésében.
 • Aromaterápia: Illóolajok vagy gyertyák használata segíthet a gyermekek szaglási érzékének fejlesztésében (Természetesen szülői felügyelettel!)
 • Kóstoló játékok: A gyermekek bátorítása a különböző ételek és ízek kipróbálására segíthet a ízlelési érzékük fejlesztésében.
 • Természetjárás: A gyermekkel való séta a természetben segíthet a látási, tapintási és hallási érzékük fejlesztésében, ahogy különböző növényeket és állatokat fedeznek fel.
  A Navir távcsövek, nagyítók gyermekek számára készültek, hogy még több élményt gyűjthessenek a családi kirándulások során.   

Ha úgy érzed, hogy esetleg a gyermekednél valamilyen elakadás lehet a szenzoros fejlődés területén, ajánljuk a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság cikkét ebben a témában. Ők leírják pontosan, hogy milyen esetekben javasolnak terápiát.