Kommunikációt fejlesztő játékok

A kommunikáció  fejlesztése rendkívül fontos a gyermekek számára, mivel a kommunikáció révén tudják kifejezni a gondolataikat, szükségleteiket és érzelmeiket. A jó kommunikációs készségek segítenek a gyermekeknek könnyebben megtalálni a közös hangot másokkal, hatékonyan és pozitívan kifejezni magukat, és javítani a kapcsolataikat.
A jó kommunikációs készség a siker egyik alapja az iskolában.
Sok társasjáték, kártyajáték, szerepjáték hasznos segítség a kommunikáció és együttműködés fejlesztésében


121termék 127
121termék 127

A kommunikáció fejlesztése magában foglalja a beszéd, a hallás, az olvasás és az írás készségeinek fejlesztését. Az aktív hallgatás, a szóbeli és írásbeli kifejezőkészség, a megértés és az empátia kulcsfontosságúak a hatékony kommunikációban.

A gyermekeknek segítségre van szükségük abban, hogy megtanulják az érthető és hatékony kommunikációt, és hogy fejlesszék azokat a készségeket, amelyek segítenek nekik sikeres kapcsolatokat kialakítani az életük során.

Nagyon hasznosak a különböző szituációs játékok, ahol megtanulják, hogy különböző szerepekben mit kell mondani, pld. a bevásárlás során, az orvosnál, egy születésnapi partin stb.

A képeskönyveket forgatva is újabb szavakat taníthatunk meg nekik.

Itt pedig néhány példa arra, hogy iskolás gyerekeknél hogyan fejleszthetjük a kommunikációt játékos módon.

Tabu: A játékosoknak egy adott szót kell körülírniuk úgy, hogy nem használhatják az adott szóban szereplő kulcsszavakat vagy a hasonló jelentésű szavakat.

Beszélgetési kártyák: Olyan kártyákat használhatnak a gyermekek, amelyeken különböző témákkal kapcsolatos kérdések szerepelnek. A játékosok felváltva válaszolnak a kérdésekre, és a beszélgetés során megtanulják, hogyan kommunikáljanak hatékonyan.

Sztori kocka: A kockán különböző szavak szerepelnek, amelyekből a játékosoknak történetet kell kitalálniuk. Ez segít a gyerekeknek abban, hogy fejlesszék a kreativitásukat és a kommunikációs képességüket.

Szókirakó: A játékosoknak a megadott témára kell összerakniuk egy szót, és a többi játékosnak ki kell találnia, hogy milyen szót rakott össze a játékos.

Ebben a blog bejegyzésben bővebben olvashatsz a szókincs fejlesztésről:

https://jatekbuvar.hu/Szokincs-fejleszto-jatekok