Érzelmi intelligencia fejlesztő játékok

Az értelmi intelligencia mellett szükséges figyelni a gyermekek érzelmi intelligenciájára is. A magas EQ-val rendelkező gyermekek képesek felismerni, megérteni és kezelni saját érzelmeiket, valamint mások érzelmeit. Ide tartozik az empátia, önismeret, társadalmi érzékenység, önszabályozás és hatékony kommunikáció képessége.
Nagyobb esélyük van a sikerre az iskolában és a jövőbeni karrierjükben, és hajlamosak pozitív kapcsolatokat kialakítani társaikkal és családtagjaikkal.
Az oldal aljára görgetve 10 ötletet adunk, hogy hogyan fejleszthető gyermeked érzelmi intelligenciája.



10 ötlet, hogy mivel segíthetjük gyermekünk érzelmi fejlődését:

  • A gyermekek modellezik az őket körülvevő felnőtteket, magyarán tükröt tartanak feléjük. Törekedjünk arra, hogy jó mintát nyújtsunk számukra.
  • Beszéljünk az érzelmekről: Ösztönözzük a gyermekeket arra, hogy beszéljenek érzéseikről és érzelmeikről, és biztosítsunk számukra biztonságos és elfogadó környezetet erre. Gyárthatunk emoji kártyákat, melyekkel játszhatnak.

  • Használjunk érzelmi nyelvet: Tanítsuk meg a gyermekeket az érzelmeik azonosítására és címkézésére, és használjunk érzelmi nyelvet az élményeik leírására. Az emoji kártyákat is elővehetjük ehhez.

  • Ösztönözzük az empátiát: Segítsünk a gyermekeknek fejleszteni az empátiát azáltal, hogy bátorítjuk őket, hogy elképzeljék, hogyan érezhetnek mások egy adott helyzetben. Akár egy mesekönyvet, vagy egy filmélményt is segítségül vehetünk ehhez.Beszéljük meg, hogy a filmben a szereplő hogy érezhette magát adott helyzetben. Minek örült, miért volt szomorú?

  • Tanítsunk problémamegoldó készségeket: Tanítsuk meg a gyermekeknek, hogy azonosítsák a problémákat, ötleteket gyűjtsenek a megoldásokra, és értékeljék az eltérő lehetőségek előnyeit és hátrányait.

  • Biztosítsunk lehetőséget a társas interakcióra: Bátorítsuk a gyermekeket arra, hogy játszanak és társas interakcióban legyenek más gyermekekkel, mivel ez segítheti őket a társas készségek és az érzelmi intelligencia fejlesztésében. Egyes társasjátékok a kooperációra épülnek, legyenek ilyenek is a környezetében.

  • Kezdjen barátkozni olyan gyerekekkel is, akik valamiért nem voltak szimpatikusak számára. Mondjuk el, hogy sokszor idő kell, hogy valakit megértsünk, megszeressünk. Nem elég az első benyomásra hallgatni.

  • Segítsük elő az önállóságot: Ösztönözzük a gyermekeket az önállóság fejlesztésében, lehetővé téve számukra, hogy döntéseket hozzanak, és vállalják a saját cselekedeteikért a felelősséget.

  • Tanítsunk mindfulness (tudatos jelenlét) és relaxációs technikákat: A mindfulness és relaxációs technikák segíthetik a gyermekeket az önszabályozási készségek fejlesztésében, valamint a stressz és az szorongás kezelésében. Tantsd meg, ha nagyon izgatott, szorong, nem tud figyelni, akkor légző gyakorlatokkal is tudja oldani a helyzetet.

  • Olvassunk könyveket az érzelmekről és kapcsolatokról: A gyermekek számára hasznos lehet olyan könyveket olvasni, amelyek az érzelmekről és kapcsolatokról szólnak, hiszen segíthetnek nekik az empátia és az érzelmi intelligencia fejlesztésében.

    Légy türelmes és támogató: Az érzelmi intelligencia fejlesztése egy életen át tartó folyamat, és a gyermekek hibákat fognak elkövetni az út során. Fontos, hogy türelmesek és támogatóak legyünk, és biztosítsuk számukra a biztonságos és szeretetteljes környezetet, ahol fejlődhetnek és tanulhatnak a szülőkkel együtt. A szülőnek is fel kell nőnie a szülői szerephez, ha éppen nem tudott felnőtthöz illő példát mutatni, nagy segítség, ha a szülő is tud bocsánatot kérni adott esetben. Ha a konfliktus a szülők között a gyerek előtt zajlott le, akkor jó ha látja a rendezést is.