Technikai okok miatt  ÁPRILIS 25-IG SZÜNETEL A KISZÁLLÍTÁS. A MEGRENDELÉS LEADHATÓ, AZ E-MAILEKRE IS VÁLASZOLUNK. Elnézést és megértést kérünk a késedelmes szállítás miatt.

Blog
Játékbúvár
2021.05.03 13:13

Készségfejlesztő, finommotorika fejlesztő kreatív játékok, tevékenységek gyerekeknek – 33 tipp

Készségfejlesztő, finommotorika fejlesztő   kreatív játékok, tevékenységek gyerekeknek – 33 tipp

A kreatív játék kifejezés  egy igen gyakran emlegetett téma a webáruházakban. A kreatív foglalatosság egyik nagy haszna a kézügyesség fejlesztése, ami nélkül nehezen veszi a gyermek az akadályokat az iskolában. A fejlesztésre nagyon sok egyszerű, hétköznapi lehetőség van. Ehhez adunk tippeket eben a bejegyzésben.

A kreatív emberek sikeresebbek lesznek az életben, nagyobb önbizalommal bírnak, nem ijednek meg a változástól, sőt inkább kihívásnak élik meg, amit meg kell oldani.

Vizsgáljuk meg azt, hogy mit is jelent a kreatívitás?

Az Idegen szavak gyűjteménye szerint leleményesség, ötletesség.

Az angol nyelvű Webster szótár szerint képesség arra, hogy az elmében olyan képet lássunk, amit a gyakorlatban még nem tapasztaltunk meg, képesség új dolgok kitalálására. Változó világunkban ez még inkább fontossá válik. A gyermekünk kreativitással, képzelőerővel születik. A mi feladatunk, hogy ezt ne letörjük, hanem inkább építsük benne. Einstein mondása volt, hogy a „ képzelőerő fontosabb mint a tudás”. A kreatív elme ajtó a lehetőségek felé.

A magyar nyelvben a kreatív szót használjuk általában véve az alkotásra, felfedezésre.

A fejlesztő játékaink ilyen értelemben kreatív játékok is sok esetben, mert fejlesztik a képzelőerőt. Tipikusan ilyen játékok a Montessori játékok, amelyek egy konkrét fejlesztési céllal lettek megtervezve, de úgy, hogy a gyermek a saját tempójában tudjon haladni, felfedezni dolgokat, megérteni, önállóan kísérletezni, rájönni a helyes megoldásra. Sokszor több lehetőség is rejlik a játékban, ezzel is a kreativitást serkentve, támogatva, hogy nem csak egyféle megoldás létezik. Sok, házilag is elkészíthető Montessori játék ötletet lehet már találni az interneten, amelyek megfelelnek ennek a kritériumnak.

Nyelvünkben a kreatív játék szót gyakran a készségfejlesztő, kézműves tevékenységre használjuk. Ebben a kis esszében inkább erre helyezünk most nagyobb hangsúlyt.

A kézügyesség fejlesztését tudatosan kell fejleszteni már egész kis kortól a digitalizálódó világunkban. Ha nem ízlelik meg a gyermekek az alkotás örömét, akkor tinédzser korban már lasszóval lehet rábírni őket ilyen tevékenységre.

A finommotorika fejlesztése révén a kéz, az ujjak és csukló izmai is erősödnek és a mozgató idegpályák is egyre stabilabbak lesznek.

Ez évek munkája. Nem véletlen, hogy még a kisiskolás korban sem egyszerű a vékony ceruzával a keskeny sorok közé szépen formált betűket írni. Több nyugati országban egyáltalán nem is elvárás ez még 6-7 éves korban sem , pedig az iskolát már 5 éves korban kezdik. A mi követelményrendszerünk magasabb mércét állít a gyermekek számára jelenleg, ezért figyeljünk oda, hogy minél kevesebb kudarc érje majd az iskolában.
A kézügyesség sikerrel fejleszthető, de biztosítani kell hozzá a lehetőséget, bátorítani kell a gyermeket ebben az irányban.

33 tippet teszünk itt közzé, melyek többnyire kevés költséggel kivitelezhető remek kézügyesség , finommotorika fejlesztő tevékenységek, gyakorlatok.

Reméljük, hogy ezek inspiratív módon további ötleteket nyújtanak, mindig az adott körülmények, lehetőségek között. A nyitott szemmel járó anyukák, ahogy elkezdenek ilyen szemlélettel figyelni a világra, szinte bármiből tudnak olyan játékos tevékenységet kezdeményezni, amivel gyermekük nemcsak lefoglalja magát, hanem még komplex fejlesztést is jelent a számára.

Ha nincs idő kreatívkodni, saját kezűleg előkészíteni a foglalkozásokat, webáruházunkban minden korosztály számára bőségesen lehet válogatni ebben a kategóriában:

https://jatekbuvar.hu/Finommotorika-fejleszto-jatekok

1. Már 1 éves kor után lehet próbálkozni azzal, hogy egy lezárt műanyag doboz fedőjére lyukakat fúrni, és szalagokat tenni a doboz belsejébe. Minden szalagot húzzunk át kb. 3-4 cm hosszúságban valamelyik lyukon, a többi részt a szalagokból tömködjük vissza a dobozba, tehát csak   egy kicsit kandikáljanak  ki a dobozból, ez inspirálja a gyermeket abban, hogy egyenként kihúzkodja őket. Ha lehet minél színesebb legyen a szalag választék.

2. Pom -pomot, ami dekor boltokban, papír boltokban kapható, válogasson szét a gyermek. A legegyszerűbb ezt úgy elvégezni, hogy az első darabot vagy ráragasztjuk a dobozra, vagy csak egyszerűen beletesszük előre.



3. Öltöztető játék. Kisebbek a saját babájukat, nagyobbak már papírból készült öltöztető játékkal is próbálkozhatnak.
Nálunk a Djeco - Papírbaba öltöztető szuper lehetőség erre.



4. Gyurmázás, kicsiknek a pille gyurmát ajánljuk, ami még nem olyan kemény. És nem is szárad ki könnyen.

5. Csipeszes játékok, szortírozás. Nagyon sok mindent lehet játszani így. Bab válogatás, korongok, apró tárgyak csipesszel történő mozgatása. Ehhez a Learning Resources eszközeit ajánljuk. Megvásárolhatóak ezek szólóban is, hiszen egy családban nincs szükség olyan mennyiségre, amit a gyári kiszerelés tartalmaz.

A legnagyobb újdonság a Háromujjas csipesz, aminek óriási előnye, hogy a gyermek észrevétlenül felkészül így a hárompontos ceruzafogásra, ami nagy előny lesz az iskolában.
A Jumbo kézügyesség fejlesztő csipesz és az Óriás krokodil csipesz mindegyike alkalmas a szortírozós játékra.
Az áruházunkban kapható Helping Hands szett szakemberek által lett tervezve. Mindegyik eszköz más módon erősíti a kéz izmait.

Több csipeszes játék szett kapható az áruházunkban.

A Mókusos társasjáték, csipeszes ügyességi játék - Sneaky, Snacky Squirrel nagyon kedvelt. Kedves grafikájával, formabontó dobozával, és legfőképpen a mókus formájú óriás csipesszel megmozgatja a gyermekek fantáziáját. Ez lehet az első stratégiai játék a kicsiknek.

Másik nagyon kedvelt csipeszes játék a Csipeszes, kukacos finommotorika fejlesztő játék- Wriggleworms. Itt a vidám kukacokat kell a háromujjas csipesszel kihúzkodni a földből a feladat kártyák szerint..

6. Pipetta, cseppentő használata. Télen-nyáron szóba jöhet. Nyaraláskor akár a medencében erősítheti a gyermek a kezecskéit, télen pedig a fürdőkádban, vagy a konyha asztal mellett amíg az anya főz. A Learning Resourses hasonló szettje kifejezetten a vízi és homokozós játékokra lett kifejlesztve. A hullámos pipetta, a fagyi kanál, a fecskendő és a tekerős dugattyú mind izgalmas fejlesztő szórakozást fog nyújtani gyermekednek.

7. Olló használat, papírból kivágás.
Ennek a gyakorlására is tudunk egy szettet javasolni, sok-sok sablonnal, útmutatóval.

8. Festés, már másfél éves kortól kezdhető. Áruházunkban öko festéket kínálunk ujjfestés céljára.

9. Távirányítós játékok is bizony fejlesztik, erősítik a kéz izmait. Az összeszerelhető játékok szintúgy.

10. Színezés, zsírkréta, kréta

11. Karckép, melyet házilag is készíthetünk. Zsírkrétával több színt használva formákat rajzolni. Átsatírozni feketével. Egy pálcikával, vagy nem éles ollóval lekaparni a részeket, ahol lehet. De ha nem bajlódnál ezzel, honlapunkon bőséges a karckép választék is.

12. Nyomdázás

13. Gyöngyfűzés, kisebbeknél zsenília drótra nagy méretű gyöngyökkel

14. Sütemény sütés közösen, a kiszúró formákat használva vidám perceket lehet szerezni gyermekünknek. Ezek a legremekebb időtöltések, mert az együtt töltött időre van legnagyobb szükségük.

15. Origami.- papírhajtogatás

16. Perselybe dobálni érméket, karton korongokat, kisebbek felügyelettel

17. Valamilyen formát kartonból kivágni, amit körbe tekerhet kisebb gombolyag fonallal.

18. Formákat rajzolni búzadarába.
Másik változat: a tálba betenni apró tárgyakat, képeket, majd befedni búzadarával. A feladat megkeresni ezeket, pld a konyhai kenőecset segítségével sepergethetik a búzadarát, hogy megleljék a tárgyakat.

19. Kupakot rácsavarni a helyére.

20. Fenyőtobozra befőttes gumikat rátekergetni, minél többet, hogy minél tarkább legyen.

21. Krepp papírból kis golyókat gyúrni és felragasztani papírra , pld. egy szív formára és ajándékba adni a nagymamának

22. Papír hengert (legkézenfekvőbb a wc papír guriga) átlyukasztani minél több helyen és szívószálat átdugni a nyílásokon.

23. Matricázás.

24. Varrós játék, kicsiknek tű nélkül. Egyszerű mód otthon: dekorgumit formára vágni, a szélein kilyukasztani körbe irat lyukasztóval, cipőfűző lesz a fonal, amit átfűzögethetnek a gyermekek a lyukakon.

25. WC papír gurigára befőttes gumikat rakni. Ezt még tovább is lehet fejleszteni feladatkártyákkal. Cédulákra különböző sorrendben húzzunk vonalakat a gumigyűrűknek megfelelő színeket használva. Ezt a sormintát kell kirakni a befőttes gumiból.

26. Szívószálat 2 cm-es darabokra vagdosni és felfűzni

27. Faágat gyurmába szúrni, vagy flakonba állítani, az ágakra gyöngyöket fűzni

28. Papírlyukasztót használni.

29. Építőkocka, mindig a szintjének megfelelően. Kisebb korban nagyobb kockák, idővel pedig már kisebbek.

30. Patentos építőjáték

31. A számítógép egér használat a nagyobbaknak

32. Karácsonykor papírlánc füzér készítés.

33. Utoljára, de nem utolsósorban említjük meg az önellátást. Bátorítani az egyedül tértőnő öltözködésre, fogmosásra, tisztálkodásra. A ruha begombolása, a zippzár felhúzása, az önálló evés mind fejleszti a kézügyességet, szem-kéz koordinációt. Még a szülők élete is könnyebbé válik, ha a gyermek hamar elindul az önállósodás útján.