Blog- hasznos fejlesztő ötletek
Number Forest
2020.10.12 13:06

Tipp az írni tanuló elsősöknek

Tipp az írni tanuló elsősöknek
A betűvetés tudományát igyekszik sok kisgyermek elsajátítani ezekben a hetekben.
Ha nem megy olyan könnyen ez a tantárgy, akkor egy kis tippet ajánlunk.

Nem túl durva csiszolópapíron érdemes először begyakorolni a mechanizmust, hogy mikor, mit, merre kell kanyarítani. Fehér ceruza minden színesceruza készletben akad és a legtöbb háztartásban csiszolópapírt is lehet találni, de barkácsboltban, festékboltban könnyen beszerezhető.
Amikor már kialakult egy-egy betű rajzolására a készség, akkor jöhet a papír. Több sikerélmény után minden gyermek nagyobb kedvvel ül oda ismét gyakorolni.

Amikor már elfáradtak a kis kezek, érdemes lazító, játékos  gyakorlatokat végezni, és rendszeresen olyan tevékenységbe is bevonni a gyeremeket, ami tovább erősíti a kéz izmait. Ilyenek a színezés, rajzolás sablon után, festegetés, gyöngyfűzés, csipeszes játékok , bábozás, gyurmázás, agyagozás, satírozás.
A legkönnyebb gyakorlat, mert előkészületet nem igényel a lusta nyolcas rajzolása, vagyis elfektetett nyolcas. Először egyik kézzel, majd másik és végül mindkét kézzel egyszerre. Nagyon hasznos a koordinációs készség javításában.

Lazító gyakorlat az is, ha a hüvelykujjat egyenként a többi ujjal összeérintjük, rákoppintjuk.
Lehet ezt komolyabb formában is csinálni.
Az ujjhegyekre bőrbarát filccel egy- egy színes pöttyöt  kell tenni, minden ujjra más színt. Kivéve a hüvelykujjat. Készítsünk feladatkártyákat ezeket a színeket használva. A kártyán az alkalmazott 4 színből pöttyöket tegyünk  váltakozó sorrendben.  A gyermek a színek sorrendje szerint kell, hogy összeérintse a hüvelykujját a kéz többi ujjaival. Ha már jól megy, a másik, kevésbé ügyes kézzel is lehet gyakorolni és végül egyszerre mindkét kézen végezve a gyakorlatot, az ujjak összeérintését.
Hasznos gyakorlat a két agyfélteke működésének összehangolására is, figyelemfejlesztésre.

Oldalunkon néhány csipeszes, pipettás játékos lehet találni a Fejlesztőjátékok/ Finommotorika  címszó alatt, vagy csak beírva a keresőbe a csipesz szót , illetve a pipetta szót.
A keresési eredmények mindegyikét bátran ajánljuk már óvodáskortól kezdve a kéz kis és nagymozgásainak fejlesztésére. Vannak vizes játékok is köztük, így  egyszerűen csak a napi rutin alatt, fürdés közben is észrevétlenül fejlődik gyermekünk, hogy készen álljon majd az iskolai megmérettetésre.